Hansya Amie .
Air Terjun :)
1/09/12 - 7:40 PTG - 0 comments

Assalamualaikum dan hai semua.. korang masih dalam mood raya lagi? hanis tak rsenye, hanis dalam mood belajar dan ketakutan , takut kene marah ngan cikgu KH ! wahh.. takpelah, redah jelah camne pon..

Ok .. korang tahu ape itu air terjun..


AA.. nie dia air terjun...

Dan untuk pengetahuan korang semua kan, hanis tak pernah pergi ke Air terjun.. TAK PERNAH !
wahh... sedih sungguh lah.. hanis mmg nak merasakan mandi air terjun nie.. tapi tak thu lahh...
Selama hidup didunia 14 tahun, memang tak pernah.. mungkin berbahaya kot.. hihi

Ok Ok.. takpe tak pernah , tengok gambar pon jadilah..

Jom scroll tengok gambar air terjun, keindahan alam..



Air Terjun Angel merupakan air terjun jatuh-bebas tertinggi di dunia dengan ketinggian 979 meter (3.212 kaki) dengan jatuh tanpa hambatan sekitar 807 meter (2.647 kaki). Air terjun ini terletak di Rio Caroni, Taman Nasional Canaima, Venezuela. Kita dapat melihat tempat ini dari hutan hujan Taman Nasional Canaima, Venezuela.

Suku Indian Pemon menyebut air terjun ini sebagai "Auyan-tepui" ("Aiyan-tepui") yang berarti "Gunung Setan". 




Air Terjun Victoria terletak di sungai Zambezi daerah Zimbabwe, Afrika Selatan. Sedangkan sungai Zambezi terletak di dua negara, yaitu Zambia dan Zimbabwe. Air terjun ini menjadi tempat wisata utama di Afrika Selatan dengan keindahannya yang luar biasa yang memiliki ketinggian hingga 1200 meter. Penduduk setempat menamai air terjun ini "Mosi-Oa-Tunya". 



Air terjun Iguazu terletak di sungai Iguazu yang memisahkan dua negara, yaitu Brazil dan Argentina. Air terjun ini telah diakui oleh UNESCO sebagai situs warisan alam yang indah. Waktu yang bagus untk mengunjungi air terjun ini adalah pada saat musim hujan ketika jumlah air sangat tinggi. Kita bisa berselancar dan berpetualang arum jeram. 



Niagara adalah air terjun besar di sungai Niagara yang berada di garis perbatasan internasional antara negara bagian New York, Amerika Serikat dengan provinsi Ontario, Kanada . Air terjun ini berjarak sekitar 17 mil (27 km) sebelah utara barat laut dari Buffalo, New York dan 75 mil (120 km) tenggara Toronto, Ontario.

Meski tidak terlalu tinggi, Niagara merupakan air terjun yang sangat lebar dan terpopuler di dunia. Lebih dari 6 juta kaki kubik (168.000 m3) air per menit dijatuhkan dan ini merupakan air terjun yang paling kuat di Amerika Utara.

Niagara juga terkenal akan pelangi indahnya yang melintang di tengah derasnya air terjun. Keindahan alam yang terdapat di sekeliling Niagara membuat jutaan orang dari setiap belahan dunia mengunjunginya setiap hari. Apalagi kalau bukan untuk melihat air terjun yang paling populer ini. Sehingga, devisa pun banyak mengalir bagi kedua negara ini.


Sumber: Google 

semua gambar hanis ambik from google.. thanks google.. dapat jugak tahu keindahan air terjun..

oklah.. assalamualaikum..



















Al Muallim - Sami Yusuf



Pengikut Setia



Ini Saya.




Profile



Borak-borak .




Cerita Menarik di Sini .






Nuffnang