Hansya Amie .
Ikan Terbesar di Dunia .
20/04/13 - 9:49 PTG - 3 comments


Hai uolss.. Apa khabar semua. Hope sihat lah yew. Malam ni Hanis nak kongsi pasal ikan terbesar di dunia kita ni. Walaupun korang dah baca dekat website website lain, Hanis tetap akan cerita jugak. Hanis sebenarnya gali-gali dekat google jew. Hi. 



Ikan terbesar pertama  .


ikan terbesar

  Ni nama dia, sotong atau cumi-cumi. Telah ditangkap di lautan Artik dengan berat 490 kg. Boleh bayangkan? Memang besar . Dia makan apa agaknya? haha


Seterusnya.


ikan terbesar

 Kali ini, ikan pari. Telah dijumpai di Thailand oleh seorang nelayan , mybe? Memang besar ni, macam mana nak angkat dia ea. tak ke patah joran kail. Mungkin ni guna jala kot. Mungkin. Haha.  Untuk pengetahuan korang berat ikan ini ialah 253 kg, lebih berat lagi sotong tadi nampaknya.



Seterusnya lagi .

ikan terbesar

 Hah ! ini plak ikan Salmon. Ditemui oleh orang di atas tu di California. Ikan salmon ni mahal , digunakan untuk buat vitamin-vitamin. Macam ikan kod jugak. Memang menakjubkan.. 



Seterusnya lagi lagi.


ikan terbesar

 Gambar diatas pulak menunjukkan ikan Marlin iaitu sejenis tuna. Memang besar lah.. Berat ikan Marlin ni 745 kg. Memang berat. Ikan ini telah ditangkap di Hawaii, tak sangka ada ikan sebesar ni dekat Hawaii.. Hope satu hari nanti boleh tengok ikan besar-besar macam ni dengan real.


Seterusnyaaa...



Oklah, dah ngantuk ni, mata dah nak tidur.. esok plak sekolah. wahh , tak sabar doee.. Oklah semua, hope korang enjoy baca entry Hanis kali ni.. Buat masa ni Hanis lebih suka untuk buat entry pasal fakta / fact sebab boleh mendatangkan banyak faedah daripada buat entry kosong kosong kan. korang dapat ilmu Hanis pon dapat.. Soo.. Jangan lupa komen . Assalamualaikum.





















Al Muallim - Sami Yusuf



Pengikut Setia



Ini Saya.




Profile



Borak-borak .




Cerita Menarik di Sini .






Nuffnang