Hansya Amie .
Ikan tercantik di dunia .
8/05/13 - 9:18 PTG - 0 comments


Hai uollss. Hehe. Apa khabar semua? Hope sihat belaka yee. Hanis sebenarnya baru habis tengok cerita Brain ni. Woahh.. like like likeeee . Haha, atau dalam bm nye , suka suka sukaaaa.. Best ! haha.. Oklah, sudahlah tu merepek. Kohkoh . Entry kali ni Hanis nak kongsi dengan korang semua pasal ikan paling cantik di dunia? ada ke ? bukan semua ikan ke cantik? Hah! banyak jugak persoalan yang bermain di minda Hanis ni. Kalau korang , Hanis tak tahu  lah .. Hihi..


Ikan tercantik di dunia :


1 . Mandarin Fish 


 Haaa.. Cantik tak ? Bagi Hanis lah kan, ikan mandarin ni cantik jugak kan, sebab dia punya badan tu warna warni kan. Cantik Cantik .Harga ikan ni taklebih daripada $20 . woaaa. Tapi kan, masalahnya makanan yang ikan ni makan payah untuk dijumpai . Hanis pon tak tahu ikan ni makan ape. Korang try search dekat google and buat kajian sendiri plak yee.. Hihi


2 . Discus


 Ni macam ikan bawal je tapi ada corak corak .. Haha. Hanis nak terangkan sikit je , ikan ni merupakan sejenis ikan air tawar yang mungkin merupakan ikan air tawar yang paling cantik kott.. Harganya sangat mahal looo.. diantara $50-$80. Mahal dari yang mandarin tadi lgi kannn...


3. Moorish Idol


 haaaaa.. Cantik kan? Comel je warna dia. Kuning cerah cerah cmtu kan. Hi. Ikan ni jugak mempunyai nilai yang tinggi atau harga yang mahal. Hanis pon tak berapa pasti berapa, nnti Hanis kata , salah plak. Ke longkang lah jawabnya. Haha.. Ikan ni jugak susah untuk dipelihara dengan akuarium biasa, ikan ni kena pelihara dengan akuarium yang mahal kottt...


4. Koi


 Haha.. ikan ni Hanis suka dia punya warna . Ikan ni ada banyak warna tauuu . Antaranya, macam yang diatas , ada warna merah, putih , keemasan dan hitam. Hah.. Mesti cantik kan ! Untuk pengetahuan am , ramai penggemar koi ni sanggup membeli ikan ni dengan harga yang beribu ribu dolar hanya untuk mencari polar warna koi yang langka atau yang lebih jarang ditemui cmtulah..


5 . Parrot Fish


 Aikk? Macam nama burung parrot je? Sebenar - benarnya, nama ikan ni parrot adalah kerana mulut ikan ni macam mulut burung tersebut. Ikan ini biasanya memakan rumpai rumpai atau lumut - lumut batuan di batu karang atau pasir laut. Ohh.. tengok ikan ni, terbayang bayang aiskrim yang dalam bekas warna biru tu..  Cantik gileee. warna dia kan. Shipppieyy... Cantiknya ! Ini semua anugerah Yang Maha Kuasa . 


Oklah semua. sebenarnya, ada banyak lagi tapi apakan daya. Hanis cuma ambik sikit sebab takut korang akan bosan / boring baca panjang panjang kannn . Haha. Oklah semua ! Assalamualaikum.



















Al Muallim - Sami Yusuf



Pengikut Setia



Ini Saya.




Profile



Borak-borak .




Cerita Menarik di Sini .






Nuffnang