Hansya Amie .
Buah - Buahan paling Eksotik Di Dunia .
4/06/13 - 4:21 PTG - 2 comments


Hello uolss. apa khabar semua? Hope sihat belaka lah ye. Haaa. Seperti biasa dan biasa , hari ni Hanis nak update pasal buah-buahan plak yeee. Hee. Buah - buahan paling eksotik ni macam buah buahan paling menarik , camtulah ..  Kali ni Hanis nak share ngan korang semua , buah buahan eksotik paling sedapp di dunia. Hahh. Jom saksikan . Buah - buah ni terkenal dan ada kat Malaysia ni. 








Buah-Buahan Paling Eksotis Lezat di Dunia


 Yang pertama ni , nama buah ni ialah Markisa . Sebahagian besar daripada buah ni tumbuh di Amerika Selatan, khusus nya di daerah - daerah antara Brazil hingga Paraguay . Buah ini juga sering dicampurkan dalam jus buah yang lain untuk meningkatkan rasanya . Hanis tak pernah makan , sentuh lagi buah di rasanya . haaa..




Buah-Buahan Paling Eksotis Lezat di Dunia


 Hah ! Yang ni Hanis pasti semua rakyat Malaysia kenal kan. Tak kenal jugak? tak tahu lah nak kata ape. Haha. Ni nama dia belimbing. Untuk pengetahuan , ramai orang yang merasai buah dan menyatakan bahawa rasa buah belimbing ini sangat menarik beb.  Beberapa orang menggambarkan rasa belimbing ni kombinasi dari Plum, nenas dan lemon, ada juga yang mengatakan ianya campuran daripada buah kiwi , nenas dan epal. Ok Ok, yang paling penting, buah belimbing ni sangat baik untuk orang yang sedang diet kerana memiliki kalori yang rendah.. yeahuuuu.




Buah-Buahan Paling Eksotis Lezat di Dunia


 Seterusnya, buah kat atas ni nama dia Kumquat. Saiznya sama seperti buah zaitun . Buah ini memiliki rasa jeruk yang unik . jeruk? yang masam masam tu ea. ?  Kita boleh makan buah ni sekali dengan kulitnya, tapi basuhlah dulu yee. Walau pun , buah ni terdapat banyak dekat supermarket tapi buah asni Cina ini memiliki aroma yang sangat berbeza dari Kumquat yang ada di pasaran.






 Buah Naga . dah lama tak makan ni. sedapnya. Buah Naga biasanya tumbuh di daerah Amerika Tengah dan buah naga yang paling lazat adalah dari Mexico . Jauhnyaaaa.. Yang menarik tentang buah naga ini ialah, kita boleh makan bunganya yang mentah atau menggunakannya untuk minum teh.




Buah-Buahan Paling Eksotis Lezat di Dunia


 Mentimun Afrika . Haaa. tengok yang dekat tengah tengah tu, butir dia rasanya , area area nak same ngan mentimun dekat Malaysia ni kan.. Mentimun ni juga sering digunakan untuk buat produk bagi menurunkan berat badan . Bagus jugak buah ni walaupun nampak macam pelik sikit kan. hah. 





Buah-Buahan Paling Eksotis Lezat di Dunia


  Ni nama dia Salmon Berry, Buah ni merupakan buah asli dari pesisir barat Amerika. Walaupun salmonberry ni sedap dimakan begitu sahaja tapi kebanyakkannya lebih suka menggunakannya untuk buat jeli dan sebagainya.  Bentuk dia kan sama macam raspberry , cuma warna je lain.,.





Buah-Buahan Paling Eksotis Lezat di Dunia


 Laici. Hah ! Buah ni memang banyak jugak dekat Malaysia . Hanis kalau ikut mak pergi pasar pagi-pagi memang adelah jumpa buah laici ni, tapi tak beli pon sebab mahal kan. ye takkk?  mahal ? Haha. Save budget , beli buah oren, anggur, mangga , mempelam jeeee. Murah sikit. Haha. Buah ni kan, dia terpengaruh dengan cara pemetikan nya, kalau petik buah ni salah tak sedap lah jawabnya, kalau petik dengan betul makan bestlah buah ni. Boleh caye ke? haaa.





Oklah semua. Sampai sini jelah ea. Kalau nak tahu lebih lanjut pasal buah buahan ni boleh pergi search dekat google ye. Banyak info yang menarik , yang boleh dijadikan panduan untuk kita. Banyakkkk .. Okalhhhh.. Assalamualaikum . Tata . Babai. 




























Al Muallim - Sami Yusuf



Pengikut Setia



Ini Saya.




Profile



Borak-borak .




Cerita Menarik di Sini .






Nuffnang